Is Canva moeilijk om te leren?

Het korte antwoord? Nee, Canva is niet moeilijk om te leren. Je moet alleen wel meters maken en net even weten waar je alle verschillende opties vindt. Want dat Canva een fantastisch en mega uitgebreid programma is, dat zul je al snel ondervinden als jij een Canva account aangemaakt hebt.

Canva vs. Adobe

Voordat we in Canva duiken, eerst even een grote reden waarom Canva zo ontzettend fijn is en steeds meer gebruikt wordt. Zowel door kleine als grote ondernemers.

Wilde je vroeger een mooie afbeelding maken voor je Socials, je website, je webshop, een flyer of een ander advertentiemiddel? Dan was je al snel overgeleverd aan een (dure) illustrator die voor jou aan de slag gaat in één van de verschillende Adobe systemen. Je krijgt iets tofs opgeleverd, maar kunt geen enkele aanpassing maken. Adobe programma’s zijn vrij complex en om er iets moois in te maken heb je echt een hoop kennis nodig. Trust me, I did it.

Toen kwam Canva om de hoek kijken. Eerst vooral bedoeld om je basis foto op Instagram net iets toffer te maken, inmiddels doorgegroeid naar een super fijn uitgebreid programma waar je – bijna – net zoveel mee kan als de Adobe programma’s. 

Canva heeft zich ontwikkeld als een laagdrempelig ontwerp programma die door iedereen te gebruiken is, de kosten zijn relatief laag en zelfs met het gratis account kun je al heel veel bereiken. 

Wat kan je met Canva?

Canva is uitermate geschikt voor het maken van Visuals. En daarmee bedoel ik de opmaak van je Social Media post. Het aanpassen van je foto’s voor je website, zodat ze in het juiste formaat getoond worden. Het ontwerpen van je drukwerk zoals flyers, visitekaartjes en posters. De opmaak van je (gratis) e-book doe je ook gemakkelijk in Canva. Voor kamerplantencursus.nl maakte ik zelfs een volledig boek die ik liet drukken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. En niet alleen zakelijk. Ook privé maak ik er van alles in, van fotoboeken tot achtergronden voor m’n laptop, kleurplaten voor de kinderen, kalenders, overzichten en meer.

Canva is zo beperkt als jouw eigen verbeelding. Het fijne aan Canva is dat er talloze sjablonen in zitten die jouw inspiratie een zetje kunnen geven. 

Wat kan je niet met Canva?

Eerder gaf ik aan dat Canva heel veel kan. Er is echter ook één ding waarvan ik vind dat Canva nog net niet voldoende kan. Dat is het maken van logo’s op maat. Er zijn heel veel opties om logo’s te maken, wil jij echter echt iets bijzonders en unieks? Dan is Canva niet jouw middel en zou ik altijd een designer inschakelen die wel met Adobe werkt. Je krijgt dan namelijk een logo die meer is dan de basis.

Je kunt in Canva bijvoorbeeld moeilijk kleine stukjes weggummen. Heb jij een logo waarin je tekst aan elkaar wil verbinden? Dan kost het je extreem veel moeite om dit voor elkaar te krijgen. Ik zou je adviseren om je af te vragen of je dan echt krijgt wat je zoekt.

Hoe leer jij Canva te gebruiken?

Meters maken.

Dat is echt dé manier om Canva goed in de vingers te krijgen. Experimenteren, uitproberen, klikken.

Je moet tijd stoppen in Canva om het goed te leren gebruiken. Ik heb er inmiddels meer uren in gestopt dan ik op 100 handen kan tellen. Maar het maakt wel dat Canva inmiddels geen geheimen meer voor mij heeft. Dat ik kan lezen en schrijven met Canva en dat ik designs kan maken op verschillende niveaus. Dat bereik je alleen door veel tijd te stoppen in het programma. Vind je dat nu vervelend en wil jij gewoon een goede start maken? Dan kun je een workshop bij mij volgen in Amersfoort en vertel ik je er alles over!

Verder is het dus vooral doen, doen, doen, doen. Inspiratie pakken uit bestaande sjablonen, die aanpassen, veranderen, omzetten naar jouw eigen stijl en wensen en zo door blijven gaan totdat jij Canva ook helemaal in de vingers hebt!