Als jij wil dat jouw eigen website beter vindbaar wordt in Google, zul je iets moeten weten over SEO (Search Engine Optimization). Ofwel; hoe word je goed gevonden in de verschillende zoekmachines. Daarom schreef ik dit SEO voor WordPress beginners artikel; om jou mee te nemen in een aantal basisstappen die je zelf, snel en praktisch kunt inzetten om beter gevonden te worden in Google, Bing en de andere zoekmachines op internet.
Hierdoor wordt je organisch beter gevonden zonder dat je hoge kosten maakt. Je investeert alleen wat tijd. Deze praktische tips helpen jou om die tijd efficiënt in te zetten!
Kies een SEO-vriendelijk WordPress thema
De basis van een goed geoptimaliseerde website begint bij het kiezen van het juiste WordPress thema voor je website. Kies een thema dat snel laadt, mobielvriendelijk is en in de basis al goed gecodeerd. Maak jij je website met WordPress + Elementor? Dan zul je waarschijnlijk het Hello Thema of het Astra Thema gebruiken. Beide thema’s zijn goed ingericht om jouw website te optimaliseren. Ze zijn snel en werken goed met verschillende plugins.
Gebruik een speciale SEO-plugin
Een goede SEO-plugin is onmisbaar voor WordPress beginners. Ze nemen veel technische elementen bij je weg en maken het begrijpelijk om jouw website SEO-technisch goed in te richten.
Zelf werk ik hiervoor met de gratis Yoast plugin. Hier is ook een betaalde versie van, maar de gratis versie geeft je al meer dan voldoende inzage in jouw website. Het laat zien of je een goede titel hebt voor je blog of pagina. Je vult gemakkelijk een meta beschrijving in (het korte stukje tekst wat je ziet als je zoekt op Google) en geeft je informatie over de leesbaarheid van je website pagina of blog artikel. Heb je in Yoast allemaal groene smileys? Dan is je blog bericht of web pagina in de basis goed ingericht voor de zoekmachines.
Stel je permalinks goed in
Een permalink is de URL van jouw pagina of bericht. Soms zie je dat deze heel lang zijn. Stel dat ik bijvoorbeeld dit bericht als URL
www.yvettesmit.nl/blog/2024/11/18/wordpress/seo-voor-wordpress-beginners
mee zou geven, zou dat best heftig zijn.
Of wat dacht je van de url
www.yvettesmit.nl/?p=123
Een compleet onduidelijke link die vooral in de zoekmachines voor verwarring zal zorgen. Het onderwerp van het artikel staat immers niet in de URL.
In plaats daarvan heb ik WordPress zo ingesteld dat de URL van dit artikel
www.yvettesmit.nl/seo-voor-wordpress-beginners
is. Veel duidelijker en overzichtelijker toch? En het neemt niet weg aan de inhoud. De belangrijkste inhoud van je blog artikel is immers waar het over gaat. Dat komt duidelijk terug in de URL. Dit verhoogt de vindbaarheid van jouw artikel en je kunt zelf ook makkelijker de link delen.
Je kunt dit heel simpel instellen in WordPress:
- Ga naar jouw WordPress omgeving
- Ga aan de linkerkant in het menu naar ‘instellingen’ en vervolgens kies je direct in het submenu voor ‘permalinks’.
- Kies bij de ‘Permalink structuur’ voor ‘Berichtnaam’.
Alle berichten die je nu maakt, zullen de naam van het artikel nu bevatten. Zo heb je duidelijken en zoekmachine vriendelijke URL’s.
Schrijf waardevolle content
SEO draait niet alleen om techniek, maar juist vooral om de inhoud. Zorg dat alles wat je op je website plaatst, dus zowel op je blogs als op je pagina’s waarde biedt aan je bezoeker. Dit zorgt ervoor dat je website beter geïndexeerd wordt én dat je bezoeker meer tijd op jouw website doorbrengt.
- Maak daarom in je teksten gebruik van koppen, opsommingen en alinea’s. Zo hou je jouw berichten of teksten duidelijk leesbaar.
- Om goed vindbaar te zijn heeft een zoekmachine minimaal 300 woorden nodig per pagina, let daar dus op. Maar kies wel vooral voor kwaliteit boven kwantiteit. Hou je zinnen kort en duidelijk.
- Probeer iedere pagina en blogbericht te linken naar andere pagina’s of blogberichten om zo je bezoeker naar andere relevante content te sturen binnen je website.
- Hou je website in beweging door regelmatig nieuwe blog artikelen te schrijven.
Meet je prestaties en blijf verbeteren
SEO is een proces van continu leren en optimaliseren – zeker voor WordPress beginners. Maak daarom gebruik van handige plugins zoals Google Site Kit om te zien hoe je website presteert en op welke zoekwoorden je gevonden wordt.
Daarnaast geeft deze tool je inzicht in:
- Welke pagina’s of blogberichten krijgen de meeste bezoekers?
- Hoe lang blijven bezoekers gemiddeld op mijn website?
- Via welke verkeersbron komen bezoekers op mijn website?
Deze gegevens kun je gebruiken om je website steeds verder te verbeteren.
Conclusie
Het inzetten van SEO voor jou als WordPress beginner hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je moet er vooral wat tijd in stoppen en jezelf blijven ontwikkelen.
Zelf volgde ik bijvoorbeeld de cursus van SEO Spot (niet gesponsord), om zo echt de basis van mijn website goed neer te zetten en steeds beter te begrijpen hoe SEO werkt en hoe ik dat toe kan passen.
Die kennis gebruik ik nu ook in mijn WordPress Workshops en voor de websites die ik in opdracht bouw. Het is absoluut de moeite waard!
Als jij vandaag start met de eerste aanpassingen, zie je al binnen enkele weken meer resultaat in het verkeer op jouw website!